fredag 23 januari 2009

Börsmäklarprov och riksdagens interpellationsdebatter

På di.se idag kan man göra ett kort börsmäklarprov från swedsecs (gick tyvärr inte att länka men ni hittar nog dit ändå). Och bannemig jag har ett tag kvar innan jag nån gång skulle kunna söka ett sånt jobb! Hehe, fick bara 4 av 10 rätt... :)

För övrigt är jag helt ledig idag och pojkvännen är på jobbet så därför har jag passat på att kolla på riksdagens debatt i kammaren hela förmiddagen *mys*. A-kassareformer var ett av huvudämnena och man kan minst sagt säga att herr Borg fick sig en svettig stund när Monica Green (s) hade ordet. Utan att återge någon av talarnas ord, eftersom jag formodligen inte skulle citera korrekt ändå, kan man säga att det som sas var:

Högern - eftersom arbetslösa fortfarande kan överleva på sina bidrag behöver skillnaderna på inkomst från arbete och arbetslöshetsersättning öka ytterligare. För som vi alla vet så är alla arbetslösa personer bara arbetslösa för att dom vill det och har gjort ett aktivt val att vara det.

Vänstern - eftersom människor ofrivilligt drabbas av arbetslöshet bör man inte sänka arbetslöshetsersättningar då denna åtgärd inte ger effekten att det skapas flera jobb.

I min mening är det hela inte så svårt att fatta. Människor i allmänhet vill ha ett jobb och tjäna pengar och vara framgångsrika och bli lyckliga. Har man, av olika anledningar, hamnat utanför arbetsmarknaden får man knappast snabbare ett jobb bara för att antalet sparkar från regeringen ökar. Jag själv har både vänner och släckt som söker arbeten och vill jobba men konkurrensen är så hård om jobben att dessa personer bor hemma/valt att flytta hem till föräldrarna igen för att överleva. Grattis Sverige! Dessutom kan man inte bara säga att det är lågkonjunkturen som skapat denna ökade otryggheten i sverige eftersom man med ganska stor säkerhet kan fastslå att en regering med vänster-socialdemokratisk ledning skulle skänkt sina medborgare större finansiell trygghet än det här.


8 kommentarer:

Gustav sa...

Du har helt fel. Om man kunde få arbetslöshetsersättning under obegränsad tid samtidigt som skillnaden mellan ersättning och lön var låg skulle väldigt många så klart välja att inte arbeta. Jag skulle inte arbeta längre om jag kunde få 80 procent av min lön utan motprestation. Jag tror till och med att jag skulle sluta arbeta mot en ersättning på endast 70 procent.

Du är en dålig människokännare om du tror att folk med icke-stimulerande arbeten går dit för att det är roligt.

Anonym sa...

Gustav:
80%? Alla får inte 80 procent. Vilken värld lever du i? I programmet talades det om procentnivåerna 55%, 65% och för vissa 80%.

Men visst jag är en dålig människokännare. Jag borde givetvis tidigare än nu insett att alla i hela världen är precis likadana som du. För ett arbete som du tycker är icke-stimulerande anser naturligtvis alla andra människor också vara icke-stimulerande. Och bara för att du skulle välja att leva på bidrag, i exemplet du skrev, så är detta givetvis någonting alla andra människor i sverige skulle välja också. Givetvis är alla människor identiska och därför måste man bara ha en enda syn på hela männskligheten för att vara en god människokännare. Hur kunde jag missat detta?

Men men.. Nu återstår bara för alla varslade på volvo, saab mfl mfl att...vadå Gustav?

Cristoffer sa...

Yes! 9 av 10 rätt på tentan. Skall man söka jobb på banken nu eller?

Gustav sa...

Mitt resonemang var principiellt och handlade om vid vilka ersättningsnivåer stora grupper skulle välja att låta bli att jobba om de kunde få ersättningen utan begränsningar.

Menar du verkligen att sysselsättningen skulle vara lika hög vid en ersättningsnivå på 100 procent (och utan begränsningar i ersättningsperioden)? Om inte, vid vilken nivå börjar man enligt dig märka effekterna?

För de varslade på Volvo och Saab återstår att se om de blir uppsagda eller inte. Varsel är inte samma sak som uppsägning. De personer som förlorar sitt arbete har naturligtvis ett eget ansvar att snabbt finna ny försörjning. Under en övergångsperiod hjälper samhället till med arbetslöshetsersättning. Samhället kan även erbjuda hjälp med utbildning och arbetsförmedling. Anser du att det är individen själv som bär huvudansvaret för sin försörjning eller är det statens uppgift?

Anonym sa...

Gustav, ditt "resonemang" om arbetslöshetsersättning er irrelevant.

Anonym sa...

Gustav:
Det är statens ansvar att se till att det finns jobb som landets invånare kan söka till. Moderaterna gick senast till val med den nya "arbetarlinjen", det skulle bli skattesänkningar för dom med arbete och sänkt a-kassa för dom utan arbete. För nu skulle det skapas jobb genom reformer som gynnar småföretagare och man skulle tvinga ut "den stora massan fuskare som utnyttjat samhället" genom att gå på a-kassa.

Har du frågat dig själv hur det har blivit med det där efter valet? Gjorde man verkligen dom reformerna för småföretagare för att det skulle bli billigare att anställa osv..? Inte direkt va? Dom artiklarna ja sett har snarare talat om ganska stort missnöje från småföretagare..

Nu säger inte jag att modernaterna varit mer misslyckade än något annat parti i frågan att skapa fler jobb eftersom ingen verkar ha det gyllene receptet på hur man gör. MEN att måla upp alla arbetslösa människor i landet som snyltare, som några som utnyttjar systemet, är så fruktansvärt fel NÄR MAN INTE FATTAR ATT DET INTE FINNS TILLRÄCKLIGT MED JOBB ÅT ALLA JUST NU.

Jag säger inte att moderaternas strategi i denna frågan är helt fel alltid. I det långa loppet ska det givetvis vara mer lönsamt att arbeta istället för att gå på bidrag. Men idag. I dom tider som råder nu. När stora mängder folk ofrivilligt förlorar arbetet pga att världsekonomin är hårt pressad. Är det verkligen rätt tid att använda denna strategi??? Eller bör man istället ge bibehållet stöd nu i svåra tider och sen faktiskt strama åt tyglarna igen när ekonomin går upp och det blir lättare att få jobb???

Söker man full sysselsättning får man FÖRST skapa jobb så att det finns att söka och SEDAN ta ifrån folk deras eventuellt överflödiga bidrag. Inte tvärt om!

Anonym sa...

Christoffer:
Grattis! jag är inte så förvånad dock.. ;)

Gustav sa...

Bea: Nej, det är inte statens jobb att skapa jobb. Möjligen är det statens jobb att skapa förutsättningar för företagen att kunna skapa jobb.

Jobbskatteavdraget har resulterat i högre sysselsättning och fler nya jobb. Regeringens politik har resulterat i hundratusentals nya arbetstillfällen och oerhört många människor har gått från bidragsförsörjning till försörjning genom arbete.