lördag 20 december 2008

Seriös säkerhetsövervakning för 10 kronor?

Häromdagen när jag satt på spårvagnen såg jag en annons för en övervakningstjänst man kunde beställa med hjälp av mobilen. Safepoint var namnet och den skall fungera såhär. Vid ett första ögonkast tyckte jag att det verkade vara en jättebra tjänst eftersom det är exakt sådan trygghet man vill ha exempelvis på natten när man går från spårvagnshållplatsen hem till sin dörr.

I nuläget verkar det dock finns sjukt många brister med tjänsten. - Vad händer om mobilbatteriet dör efter en kvart? - Hur många lär inte däcka på soffan efter en hård kväll på krogen och missa att svara på slut-sms:et? - Hur många samtal kommer gå vidare till 112, och hur många samtal kommer gå vidare till 112 som faktisk är akutsamtal? - Följer man från safepoints sida upp ifall polisen åker till platsen eller inte? - Hur skall man på callcenter kunna kontrollera huruvida kunden har blivit nerslaget respektive tappat mobilteckning/somnat/etc?

Ur marknadsföringssynpunkt tycker jag för övrigt det är lite anmärkningsvärt att man valt att ha en bild på förstasidan med en tjej som provar solglasögon. Why liksom? Att man dessutom valt att ha annonser för champagne på sin förstasida förstår jag inte alls. Hela affärsidén luktar "vi vill tjäna lätta pengar" och går man in på sidan om något händer dig så ser man att missar man i slutet av tjänsten att svara med 13 minuter eller mer så kostar det istället 59 kronor att skicka slut--sms:et. För en tjänst som från början kostar 10 kronor...

Synd! Fruktansvärt bra koncept som borde finnas som e välutvecklad tjänst.. Skulle man förändra tjänsten borde det även finnas stora möjligheter för att öka priset. Jag skulle lätt betala 20-30 kronor eller mer för den där halvtimmen om jag visste att det varen tjänst med fungerande upplägg. Någon som vet en konkurrent till safepoint??


2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är naturligtvis en oseriös tjänst med mängder av brister. Varför inte bara ringa en kompis och prata i telefon på väg hem från tunnelbanan? Det är ju inte som att tjänsten skyddar dig från att bli våldtagen eller rånad, möjligen blir du upphittad lite snabbare...

SOS Alarm erbjuder ett antal liknande tjänster, bland annat "Mobil LarmVakt", vilket bland annat kan ge positionering via GPS. Man har också andra typer av personlarm, egendomslarm och liknande.

Anonym sa...

ja bor i göteborg, här finns de inga tunnelbanor