torsdag 13 november 2008

Men debatt hinner man förstås se

Brukar kolla på Debatt varje torsdagskväll vid 22.00 på ettan. Och en del av kvällens program, som handlar om lissabonfördraget, beskrivs med sammanfattningen:

"I nästa vecka röstar riksdagen sannolikt igenom Lissabonfördraget - då har vi snart euron i våra plånböcker. Maria Wetterstrand (mp) möter EU-minister Cecilia Malmström (fp)".

Eftersom det krävs samtliga medlemsländers godkännande för att fördraget skall trädas i kraft och irland har sagt nej kommer det, om jag förstått det rätt, alltså inte träda i kraft det närmsta året/åren.

Huruvida lissabonfördraget skulle medföra en gynnsam förändring eller inte för Sverige är jag för ytligt insatt för att kunna diskutera än så länge. Men om föredraget på något sett skulle antas och Sverige skulle införa euro istället för kronan de närmsta åren skulle jag tycka det va förjävligt. Folkomröstningar är till för att representera folkets åsikt. För fyra år sedan sa svenska folket nej till euron i folkomröstningen. Om man då skulle ta ett beslut de närmsta två tre åren att ändå införa ny valuta så kan man ju fråga sig om det verkligen är nödvändigt att någonsin genomföra folkomröstningar i andra frågor än partival igen. Vad skulle poängen va?


Inga kommentarer: