tisdag 3 februari 2009

förändringens vindar STORMAR

Jaaa idag har ja funderat på om ja ska sälja mina Nolato. Dom ligger på plus 13,5% och det e ju bättre än ingenting. Men det är ju inga pengar egentligen så kanske behåller ett par dagar till. 38 känns som en lovande säljkurs.

Annars händer inte så mycket. Eller jo det gör det faktiskt. Jag har en liten lurig karamell som jag suger på men den ska ja nog hålla för mig själv ett tag till... :)

So long!


6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag läser här lite sporadiskt och tog precis igen en tids inlägg. :-)

Jag skulle vilja kommentera det du tidigare skrev om avanza zero jämfört med xact bull. Dina slutsatser är inte helt riktiga, och xact bull lämpar sig inte för ägande på lång sikt. Det är däremot ett utmärkt instrument för kortare affärer eller trading då börsen stiger.

Problemet är att då börsen är volatil och både stiger och sjunker mycket under vissa perioder, så tappar xact bull i värde. Du kommer alltså inte att få ut samma värde en period senare, även om indexet har återhämtat sig till samma nivå som det stod i då du köpte xact bull...

Om du räknar lite på hävstången för xact bear och bull så borde det klarna - hoppas jag.

Mvh

Anonym sa...

Adekvat:

Hej!
Njaa jag vet inte riktigt om jag förstod dig korrekt men när du skriver att xact bull inte lämpar sig för långsiktigt ägande så menar du typ 8 år varav börsen kan gå upp de fyra första åren och ner de fyra senare och därav skulle de va lönsammare att ligga i avanza zero? I så fall är jag beredd att hålla med dig eftersom a.z förmodligen har högre utdelningar.

Min huvudsakliga poäng med inlägget, som kanske inte var tydligt nog, var att:
Vill man spekulera i att det blir/kommer fortsätta va stigande trend på börsen så ger bull högre avkastning än a.z. (förutsatt att man säljer av innan nedgång givetvis)

Båda lämpar sig så länge trenden e positiv. Men bullen ger en högre avkastning. Och inget av alternativen lämpar sig när trenden e negativ. Har jag fel i detta får du mer än gärna visa mig med en uträkning! Ingen idé att sitta här och eventuellt säga fel ju..

Anonym sa...

Det jag syftade på har inte med utdelningarna att göra, utan snarare att det kostar att ha en hävstång. Det behöver heller inte röra sig om långa perioder på flera år. Ett litet räkneexempel:

Om vi börjar med att index står på 100 och sedan går upp 10%, så hamnar det på 110 och xact bull som går med 1,5*index hamnar på 115kr. Så långt är alla nöjda.

Men om index istället sjunker med 20% så hamnar det på 80 och xact bull på 70kr (-30%), när index sedan stiger med 25%, så kommer det tillbaka på 100 igen men xact bull kommer bara att återhämta sig till 96,25kr (+37,5%).


Om vi tar ett riktigt exempel istället så kan vi jämföra omxs30 med xact bull mellan olika perioder.

2008-11-05 Så stängdes omxs30 på 702,52 och stängningskursen för xact bull var samma dag 85,40kr.

Här emellan rördes sig index mestadels ner, men gjorde en hel del mindre svängningar för att slutligen näst intill återhämta sig.

2009-01-07 så stängdes omxs30 på 701,41 och stängningskursen för xact bull var samma dag 82,75kr.

Så, även fast indexet återhämtat sig (så när som på en punkt), så har xact bull tappat 2,65kr.

Du har alltså helt rätt i att så länge börsen stiger så kommer xact bull att utklassa avanza zero, men med de svängningar som vi ser på börsen gör det att hävstången kan ställa till det.

Mvh

Anonym sa...

Adekvat:
Ahaaaa, då förstår jag.. Tack för en lysande förklaring! De där hade jag aldrig kommit på själv.. :)

Anonym sa...

Precis som Adekvat säger lönar det sig inte i längden att ha Bull (eller Bear för den delen). Utan att behöva räkna på effekterna ser man det väldigt tydligt på kurserna.
Startkurs för både Bull och Bear var 100, i nuläget ligger bägge runt 75. Över tiden tappar alltså bägge på sin egen hävstång i kombination med svängningarna på marknaden...

Anonym sa...

Marcus:
Jag har inte sagt att man ska äga varken bull, bear eller avanza zero I LÄNGDEN. Det var någonting Adekvat tog för givet att jag menade men det står inte skrivet så i inlägget.

Förutsatt att du menar typ 5 år med "i längden" så håller jag med dig om att bull och bear förmodligen inte ger tillfredställande lönsamhet. Menar du däremot 1 år med "i längden" kan de bevisligen innebära en lönsam investering.