tisdag 21 oktober 2008

Ryssland- och Östeuropa-fonder

Det är 2008 och ryssland förklarar krig och mejar ner Georgien. -"Ja idag är det söndag, kanske skulle vi ta och spela kort, eller varför inte meja ner grannlandet? Det va ett tag sen nu!" (obs! citatet kommer från obekräftade källor). Oljan flyger i backen till dagens 74 dollar. Usa's glada dagar är över och i vanlig ordning ska alla andra länder i världen va med och rätta till detta lands misstag. Tillsammans har dessa faktorer (m.fl) fått Ryssland och Östeuropafonderna att nu backa ca 60% sen toppen i höstas och klättrat ner till nivåer dom låg på 04-05.

Det finns dock både fördelar och nackdelar med den utveckling som blivit. Fördel: jag har inga pengar i ryssland eller östeuropafonder. Nackdel: Rådande misstro till berörda områden (banker,råvaror) smittar av sig på alla andra områden där ja faktiskt har pengar. Hur man än gör så blir det alltså inte pannkaka av smeten. Istället blir det bara smet och en jävla massa disk *poetry-slam*.

Fk nämnde dock för ett par veckor sedan att det kanske skulle vara av intresse att börja månadsspara lite försiktigt i någon/några av dessa fonder. Detta tycker jag är en utmärkt idé. Så länge man håller sig till att bara lägga in ett par hundralappar per månad så blir ju inte risken så stor. Fast personligen skulle jag nog inte gå in riktigt än. Av två skäl. 1. en 20%-ig nergång på en dag e just nu inget konstigt (paradoxalt nog är ju inte en 20%-ig uppgång konstig heller). 2. ja har i rådande stund inte några pengar att köpa för.

Ska jag va helt ärlig så är nog det andra skälet det starkaste.



Inga kommentarer: