lördag 20 september 2008

Inför deklarationen -09

Den här texten fanns i en Di-artikel i april i våras angående avdrag för sommarjobb på annan ort.

"Sommarjobbet kan ge stort avdrag. För den som har ett tillfälligt eller tidsbegränsat arbete minst fem mil hemifrån och inte åker hem varje dag kan det bli tiotusentals kronor i avdrag – för bostaden på arbetsorten med vad bostaden kostar eller minst 100 kronor per övernattningsdygn, för en hemresa i veckan och dessutom ytterligare 100 kronor för varje arbetsdag om man inte får traktamente. Observera att detta också gäller ungdomar som är skrivna hos föräldrarna och som tar ett tillfälligt arbete under sommarlovet. Den som har missat att göra detta eller något annat avdrag kan kräva att nu i efterhand få komplettera sina gamla deklarationer för de senaste fem åren."

Eftersom jag har lägenhet i Gbg och jobbat i en stad ca 10 mil härifrån hela denna sommarn har ja tydligen ett och annat att fylla i deklarationen 09.. Fast nu slagga jag visserligen hos mina föräldrar över sommarn och ska man formulera sig någorlunda sanningsenligt så blev det ju inte direkt ett jättedyrt boende.. Fast å andra sidan, har skattemyndigheten med det att göra? Och om dom nu har det, hur går man då tillväga för att redovisa det? En lapp från mamma? *bea har vart en duktig flicka som ätit sin gröt var dag och betalat 100 kr per natt* Om jag förstått det hela rätt skulle jag alltså kunna dra av följande på sommarvikariatet som bestod av ca 40 arbetsdagar fördelat på 9 veckor:
Bostad: 100kr x 40 = 4000kr
Per arbetsdag: 100kr x 40 = 4000kr
1 hemresa/vecka: Ca 90kr x 9 =810kr
Totalt avdrag = 8810kronor.

Det låter ju nästan för trevligt för att va sant. Har ja fattat fel eller?


1 kommentar:

Anonym sa...

Det borde gå, kör på bara. Hade du varit lite "extra" smart kunde du kommit överrens om en överföring till dina föräldrar som du ändå fick tillbaks (bakom ryggen). Allt för att kunna visa på att du faktiskt har betalt hemma.

"Kvitton" är alltid bra att ha.

Lycka till!

\PD