onsdag 17 september 2008

Gästföreläsare från SCA

Idag i skolan hade vi en gästföreläsning med en av redovisningscheferna från SCA här i Sverige. Då min lärare och hon hade vart studiekamrater när de själva läste till ekonomer hade min lärare bett henne komma och upplysa oss om hur fantastiskt det är att arbeta som redovisningsansvarig (min lärare uppför sig nämligen som att bokföring och redovisning är bättre än sex). Och det hela var faktiskt jätteintressant att lyssna på. Hon berättade först lite om företagets bakgrund, dess varumärken och organisationsstrukturen men mest om redovisningen.

Tyvärr togs aldrig ämnet SCA som aktie upp men hon nämnde ändå lite saker som i nuläget kommer påverka företagets resultat den närmaste framtiden. Bland annat nämnde hon det stigande energipriset och sa nått i stil med "nu kommer snart våra kostader för energi ha femdubblats och för att göra papper går det verkligen åt JÄTTEMYCKET el"... Detta borde man ju som företag enkelt kunna kompensera för genom att höja priserna men hon förklarade det som så att det finns internprislistor man fastställer var tredje månad med priser man inte får ändra på förens tre månader senare igen. Sätter man då ett produktpris lämpligt för dagens energinivå eller lite högre och energipriset sedan stigit med 20% inom en månad går man alltså med förlust dom resterande två månaderna. Hur ofta detta faktiskt händer i verkligheten har jag dock ingen aning om men hon sa iaf att i praktiken så fungerar det såhär.

Vidare berättade hon lite om den effektivisering av det administrativa som för närvarande genomfördes på just det bruket hon satt på och där skulle ekonomiavdelningen bantas från 8 till fem personer inom loppet av ett år. Trots att vissa kostnader ökar och andra minskar var hon iaf noga med att poängtera att SCA, med en årlig omsättning på 105 miljarder, är rankat som ett av de 100 stabilaste företagen i världen.

Sååå.. när skall man anse att det blivit köpläge i SCA..? Kursutvecklingen sen -99 visar ju iaf att när aktien väl har fallit så håller den sig inte nere på dom låga nivåerna så länge...




2 kommentarer:

Cristoffer sa...

Intressant inlägg. SCA är ett mycket fint företag enligt mig men som haft det ganska tufft de senaste åren där avkastningen med tiden blivit lite sämre. Men SCA med sina stora beroende av inköp av råvarot som ved, el, returpapper osv samtidigt som man har ånga konjunkturstabila och prisstabila varor som dasspapper, bindor, blöjor, förpackning osv. tenderar tom att gå lite bättre i sämre tider då insatsvarorna sjunker i pris medan priset på varorna ligger mer stabilt.

En liten parantes. SCA omsätter över 100 Mdr..

Bea sa...

christoffer:
Ja, jag fick också intrycket av att dom har gått, och går, mot sämre tider men det verkar ju ändå lovande att det tas till omorganiseringar (läs åtstramningar) för att försöka behålla så stabilt resultat som möjligt.

Och haha ja parantesen var befogad, blev ju helt fel siffra första gången. :)