söndag 28 mars 2010

Siffror är A och O...

Skrev för ett och ett halvt år sedan det här inlägget om att revisionsplikten för mindre bolag eventuellt skulle avskaffas nån gång under de kommande åren. Och nu verkar det alltså som att förslaget går igenom, dock (och det här är ett ganska stort dock), har man "valt att strama åt antalet företag som berörs. Från början talades det om alla företag med en årlig försäljning på högst 83 miljoner kronor. Nu blir det 3 miljoner kronor i stället och högst tre anställda."

Rent spontant kan jag känna såhär: Det är ganska stor skillnad på summan av bolag med en årlig försäljning på 83 miljoner och summan av bolag med en årlig försäljning av 3 miljoner... Eeeh, what the fuck just happened? Hade ja röstat på moderaterna i förra valet för att dom skulle förenkla regelverket för småföretagare så hade ja blivit piiiist.. Det e för övrigt egentligen inte ens en lagförenkling. Väljer man från företagets sida att spara in pengar på revisionskostnader så kommer dom ändå med stor sannolikhet behövas läggas på mer konsulthjälp.

Min personliga åsikt i ämnet är att har man inte råd med en revisor så ska man inte driva ett aktiebolag. Koll på siffrorna är A och O. Det finns dessutom en ganska så viktig anledning till varför vi sedan 1983 har haft revisionsplikt i Sverige. Anledningen kallas ekonomisk brottslighet.

4 kommentarer:

Gustav sa...

Du har som vanligt helt fel och hänger inte med i tiden: siffror är ute.

Det bör för övrigt finnas mer utrymme för känslor och värdegrund i företagsredovisningen. Förhoppningsvis är de nya regler du beskriver bara ett steg på vägen mot en ny och sifferfri redovisning.

Unknown sa...

tja har oxå gjort en sån här blogg nu där kan du se mina aktier ;) peace

Bea sa...

Gustav:
Känslor och värdegrund hör hemma inom marknadsföringsavdelningen i ett företag. Där kan man sitta på morgonmötet och diskutera hur man bäst skall manipulera sina potentiella kunder medan man i lugn och ro smuttar på sin kaffe-latte. Det fina med redovisningen, tvärtemot, e ju att det faktiskt finns gränser för hur mycket den går att mixtra med. Vilket känns tryggt eftersom "vi investerare" hade haft lite svårt att välja ut bolag värda att investera i annars. Förutsatt att man sysslar med fundamentala analyser då och inte håller på med sånt där etik-sållande eller att man skall gynna svenskproducerande bolag och hej och hå. Men det kanske man får börja med snart också för annars kanske man riskerar att nån kommer tycka att man är dum. Och elak.

Masken:
Jag ser dina innehav. Och jag ser att knappt några ligger på small-, mid eller large listorna. Ja tänker inte fortsätta vara din mentor förens du lyssnar på mina råd! ;P

Unknown sa...

tja aa har nog lärt mig lite mer nu än i början när jag köpte dom andra "chansposterna":P men köpte faktiskt SSAB idag och funderar på att köpte lite stora oxå vad tror du om det ?:)