fredag 12 december 2008

Stört

Ja nästa år kommer dom med jobb få lite mer över i plånboken på grund av sänkt inkomstskatt. Dom som hade rika föräldrar eller dom som slavade sig genom studietiden genom att torka tantstjärt x antal gånger i månaden, kommer tjäna mer på detta än dom som tog studielån under sin studietid. För räntan på studielån höjs nästa år med 0,4 procentenheter till 2,5 procent. Sånt tycker jag är fint. Dom som behöver stöd för att utbilda sig och sedan jobbar och genererar skatt till staten skall betala mer än dom som inte behövde stöd under studietiden. Är detta ett steg i att göra sverige mer jämställt? Först ska man låna pengar så man i princip lever på existensminimum och sedan skall man betala högre ränta på det man lånat för att andra som hade andra förutsättningar under studietiden skall få lite mer över... Jättefint. Studenter som annars är en väldigt köpstark målgrupp. Konstigt att dom inte höjde räntan mer. 7% känns lagom.


4 kommentarer:

Gustav sa...

Vi med jobb kommer få rejält mycket mer över efter skatt. Inte nog med att inkomstskatten sänks, lönehöjningarna blir också rejäla. Sitter man dessutom med t ex stora huslån kan man få flera tusenlappar extra varje månad i lägre räntekostnader. Jag tycker att detta är mycket positivt. Vad var det nu du sa om studenterna...?

Anonym sa...

Gustav:

Jo jag sa att tydligen är det bättre att dom med sämmre förutsättningar skall betala mer för sin utbildning än de med bättre förutsättningar. För den inställningen bäddar ju verkligen för högre jämställdhet i landet. Inte.

Gustav sa...

Studiemedelssystemet är likadant oavsett vilken bakgrund man har. Det om något är väl jämställt. Uppenbarligen är det inte särskilt svårt att fylla högskoleutbildningarna med studenter och uppenbarligen är det inga studenter som svälter till döds. Jag ser därför inga skäl att genomföra omfattande skattefinansierade reformer i studiebidrags- eller lånesystemen, även om man naturligtvis alltid kan diskutera exakt var de olika nivåerna skall ligga.

Anonym sa...

Klart även rika personer skulle låna pengar om räntan var 0%?! finns bara en skillnad de rika skulle sätta pengarna på bankkontot medan de fattiga lägger sina på mat och kläder.

Att ändra räntan på studielånet kommer nog inte göra saker med jämställt.

Jag ser bara ett sätt att tackla denna fråga; inse att världen inte är rättvis och att det är en förmån att vara rik!