fredag 30 januari 2009

Dnfi var först!

Idag skrivs det i Expressen och andra medier att Volvo år 2008 gjorde en förlust på ca 30 000 kronor per bil.. Hutlösa summor!

*Gäsp* Denna "nyhet" skrevs dock redan på DNFI den 24 november förra året, Här. Remember where you hear it first bitches... ;)


torsdag 29 januari 2009

Ibland är man seg. Fast på ett bra sätt!

Titt som tätt får ja en smula ångest av att ja inte lägger in en högre växel me mitt pluggande och ser till att ja blir klar och får ta ut min efterlängtade examen. Någonting håller mig tillbaka dock. Men häromveckan tror jag kanske anledningen lyckades formas till ord i min mun när jag och syrran satt på burger king på avenyn och svullade loss på dressingdoppade hamburgare och välsaltade pom-fritt efter en förmiddags shoppingtur. Hon frågade nämligen varför ja inte bara pluggar färdigt helt enkelt och så kände hon även för att påpeka att hon minnsan var färdig med sina fyra år när hon fyllde 24. Detta påpekande upprepades även ett par gånger då det är viktigt för min syster att alltid upprätthålla storasyster-lillasyster-relationen (helt objektiv sanning ja svär... ;). Mitt svar på hennes fråga blev då: "-Men.. neje då måste jag ju börja jobba heltid."

Va!? Det här är inte bra.. Jag har inget driv och därför är jag en misslyckad person. En medelmåtta. En svennebanan. Jag köper inga strandtomter och renoverar hus. EN NOLLA!

Haha *vågar inte kommentera hos milj.in.30*... Nej, min poäng i det hela är väll lite att karriärmässig framgång kanske inte är den viktigaste framgången just för mig. Deltid is the shit! De tillfällena i livet jag jobbat heltid hittills har fan inte vart roliga någonstans. För tänk att veta att man ska gå upp varje morgon klockan sex och sen komma hem trött och jävlig klockan fem, i säg 35 år till, innan man går i pension. Man kan ju för fan ta självmord för mindre.

måndag 26 januari 2009

Månadens inkomst

Januarilönen hamnade på ca tiotusen och som jag tidigare skrivit ska jag från och med nu tvinga mig själv att lägga 5% på ett vanligt buffertkonto innan jag lägger in resten ja vill spara på depån. Men eftersom det ändå bara skulle bli typ 1500 kronor insatt på depån så tänker jag kickstarta mitt buffertsparande denna månaden med 2000 kronor istället och inte köpa några aktier alls.

Nästa månad kommer det dock se lite ljusare ut då jag får ut en liknande lön men inte längre har lika höga hyresutgifter. En väninna till mig (fast inte samma som den förra) ska bo som inneboende hos mig ett längre tag då hon börjar plugga i gbg nästa månad och jag mest hänger hos pöjka mi 10 mil därifrån.. Ska bli skönt att få börja bunkra igen efter en lång och fattig höst!


lördag 24 januari 2009

Pas(s) de probleme

Jag har det senaste blivit mer och mer sugen på nån kortare, givetvis billig, sistaminuten längre frampå. Därav kom jag på att det är bra att veta var man har sitt pass. Igår hittade jag det i en flyttkartong ute i mina föräldrars garage. Inte den mest ultimata förvaringsplatsen kanske?

Anyway, trodde det gick ut 09 och att ja skulle få lägga 450 spänn eller nått på ett nytt men nu när jag kikade i det så stod det att det inte går ut förens år 2014. High-five! Pengarna skiter jag fullständigt i.. Detta betyder ju att jag får använda ett pass med en bild på mig själv som tajt 18-åring ända tills ja fyller 28...!!! ;)


fredag 23 januari 2009

Börsmäklarprov och riksdagens interpellationsdebatter

På di.se idag kan man göra ett kort börsmäklarprov från swedsecs (gick tyvärr inte att länka men ni hittar nog dit ändå). Och bannemig jag har ett tag kvar innan jag nån gång skulle kunna söka ett sånt jobb! Hehe, fick bara 4 av 10 rätt... :)

För övrigt är jag helt ledig idag och pojkvännen är på jobbet så därför har jag passat på att kolla på riksdagens debatt i kammaren hela förmiddagen *mys*. A-kassareformer var ett av huvudämnena och man kan minst sagt säga att herr Borg fick sig en svettig stund när Monica Green (s) hade ordet. Utan att återge någon av talarnas ord, eftersom jag formodligen inte skulle citera korrekt ändå, kan man säga att det som sas var:

Högern - eftersom arbetslösa fortfarande kan överleva på sina bidrag behöver skillnaderna på inkomst från arbete och arbetslöshetsersättning öka ytterligare. För som vi alla vet så är alla arbetslösa personer bara arbetslösa för att dom vill det och har gjort ett aktivt val att vara det.

Vänstern - eftersom människor ofrivilligt drabbas av arbetslöshet bör man inte sänka arbetslöshetsersättningar då denna åtgärd inte ger effekten att det skapas flera jobb.

I min mening är det hela inte så svårt att fatta. Människor i allmänhet vill ha ett jobb och tjäna pengar och vara framgångsrika och bli lyckliga. Har man, av olika anledningar, hamnat utanför arbetsmarknaden får man knappast snabbare ett jobb bara för att antalet sparkar från regeringen ökar. Jag själv har både vänner och släckt som söker arbeten och vill jobba men konkurrensen är så hård om jobben att dessa personer bor hemma/valt att flytta hem till föräldrarna igen för att överleva. Grattis Sverige! Dessutom kan man inte bara säga att det är lågkonjunkturen som skapat denna ökade otryggheten i sverige eftersom man med ganska stor säkerhet kan fastslå att en regering med vänster-socialdemokratisk ledning skulle skänkt sina medborgare större finansiell trygghet än det här.


onsdag 21 januari 2009

Ang. fack och a-kassemedlemskap

På en av mina arbetsplatser hade vi här om dagen en liten diskussion om att många av oss vikarier inte är fackanslutna och inte heller anslutna till någon arbetslöshetskassa. Personligen är jag det inte och det är heller inte någonting jag inom det närmaste planerar att bli.

Den främsta anledningen är att den totala kostnaden för medlemskapet är ca 640 kronor per månad. Detta betyder en utgift på 7680 kronor på ett år. Då jag bara jobbar deltid gissar jag att min inkomst per månad i genomsnitt ligger på kanske 7000 kronor. Skulle jag vart med i fack och a-kassa hade jag alltså indirekt fått jobba 12 månader på ett år för att få ut lön för 11 månader (eller är det lägre kostnad för dom som bara jobbar deltid?). Den andra anledningen är att jag fortfarande har 3 terminer kvar att studera innan jag kan ta ut den examen jag helst vill ha. Detta betyder att skulle jag bli av med mina jobb skulle jag fortfarande kunna få ut 7600 kronor per månad från Csn i 1,5 år till. Den tredje anledningen är att jag helt enkelt har väldigt svårt att se att jag inte skulle va välkommen till jobbet igen. Äldreomsorgen är en institution i samhället som man helt enkelt inte riktigt kan stänga ner eller förändra på en sekund. Så vida man inte öppnar upp för aktiv dödshjälp i landet eller sänker belastningen för personalen så dom håller sig friska. Då ligger jag pyrt till förståss! Trenden är dock den att färre och färre ska vara fastanställda och fler ska va vikarier då detta betyder lägre kostnader för organisationen. Vilket givetvis har sina nackdelar men det är onekerligen någonting som gynnar just mig.

Nackdelarna med att inte vara fackansluten är helt klart att jag inte har rätt till ersättning om jag av någon anledning skulle bli arbetslös (jag kan ju bli sjuk så ja inte kan jobba och då sitter jag där). En annan att jag inte har rätt till det juridiska stödet man kan få från facket. En tredje att man inte täcks av deras försäkringar.

I dagar som dessa när det varslas högt och lågt blir man givetvis själv lite orolig men samtidigt ser jag inte att det i nuläget skulle gynna mig att gå med i facket eller a-kassan. Kanske ser det annorlunda ut om ett år. Kanske kommer jag spara 7680kr/år i många år till. Vem vet.

söndag 18 januari 2009

Den som nämner Avanza Zero en gång till... ska dö!


Den avgiftsfria indexfonden.
Undra hur många ställen man kan läsa om och höra om AVANZA zero på internet? Känns det för övrigt inte som att Avanza valde ett jävligt bra namn på den? Genomskådar man själva det-som-faktiskt-säljer med fonden så är det hyfsat lätt att fatta att det som säljer är inte avkastningen man får. Vilken faktiskt är den som räknas i slutändan! Nej, istället är själva-det-som-säljer att den inte kostar något och är billig i jämförelse med andra fonder.

Tror man på en stigande börs kan man köpa i avanza zero som går upp 1% per procents som index går upp. Alltså borde denna fonds funktion vara likartad den som Exact Bull har. Med en skillnad: att exact bull går upp 1,5% per procents uppgång av index. Skillnaden är då en courtageavgift på exact bullen men å andra sidan kommer också denna ge högre avkastning än avanza zero vilket inte gör köp/säljavgiften till något problem öht.

Varför har då Avanza startat denna fond som är HELT UTAN AVGIFTER när dom inte tjänar några pengar på den? Ja det e ju helt enkelt för att dom visst tjänar pengar på den, fast indirekt, eftersom den mer funkar som vacker reklam för företaget även fast man inte direkt skapar något mervärde åt kunden! Svensson har de senaste året fått upp ögonen för hur mycket av ens fonders avkastning som faktiskt hamnar i bankens fickor och inte ens egna. Är man totalt ointresserad av aktiehandel och börsen kan alltså avanza zero säljas in ganska lätt bland småsparare. Och om jag inte är helt ute och cyklar så får man, som företag, fler potentiella kunder ju fler som känner till och känner förtroende för ens varumärke. Ett varumärke, och företag, som i andra fall inte varit lika blyg med avgifter. Går man in och läser på om a.z fonden kan man läsa det här:
“Hur köper jag fonden?
Svar: Via konto hos Avanza Bank eller PPM.
Hur gör jag för att köpa AVANZA ZERO?
För att köpa AVANZA ZERO behöver du bara bli kund hos Avanza.
Det är enkelt och givetvis helt gratis. Bli kund!
Kan jag pensionsspara i AVANZA ZERO?Ja, du kan pensionsspara i AVANZA ZERO.
Har du ingen pensionskonto kan du öppna upp en gratis här!”
A.z fonden handlar alltså inte så mycket om att ge kunderna den högsta möjliga avkastningen utan syftet är ett enda: Att skaffa nya kunder. Och konceptet har blivit en hit!

Indexfonder i allmänhet.
Om man nu försöker finna ett tillvägagångssätt på att få ut den ultimata avkastningen på sina investeringar, borde det inte vara hyfsat mer förnuftigt att bara investera i bolag som man tror/är övertygad om kommer gå bra framöver? (risknivån kan även enkelt minskas genom att man lägger pengarna i 20 till 30 olika bolag) Istället för att göra som i alternativet att köpa indexfonder där man indirekt investerar i förtag man tror kommer bli framgångsrika men också sådana man tror inte blir lika lönsamma. A.z största innehav ser ut såhär (avrundat i hela procent): Nordea 11%, H&M 11%, Ericsson 10%, Telia 9%, AstraZeneca 5%, Volvo 5%, SEB 4% m.fl.. Seriöst! Är det verkligen aktier i ericsson man vill ha? Är det verkligen aktier i volvo man vill ha? Eller.. nää.. det kan väll måhända inte vara så att man vill åt den dära avgiftsfria fonden utan köp-, sälj- och förvaltningskostnader?

En ambitionsnivå att få samma avkastning som index är inte ambitionsnivå nog. Att köpa avanza zero är som att nöja sig med två veckor i Thailand när man kunde fått en Jordenrunt-biljett, all inclusive med ett års giltighetstid.


fredag 16 januari 2009

Det är inte lätt när det är svårt



ATLAS COPCO: GOLDMAN SACHS HÖJER RIKTKURS TILL 70 KRONOR (64)
Direkt 090116 08:29

ATLAS COPCO: CREDIT SUISSE SÄNKER RIKTKURSEN TILL 55 KR (59)
Direkt 090115 10:31


onsdag 14 januari 2009

Året som gick

Idag beställde jag tjänsten färdigifyllda k4 för 2008 hos min nätmäklare och när jag fick se hur illa årets resultat faktiskt blev så for jag helt plötsligt upp, blev jätteupprörd och föll i gråt..

Eeeeehh... ;) Anyway! Resultatet från året som gick stämde i alla fall ganska bra överens med de uträkningar ja gjort och förutom att jag gjorde skitkasst ifrån mig förra året så kan man även dra slutsatsen att ja helt enkelt sög hästpung. Fast fel gör man ju för att man ska lära sig göra rätt, med risk för att låta för positiv, och nu vet jag vilka saker jag bör göra annorlunda fortsättningsvis. De avgörande besluten jag tog som belastade mitt resultat mest var 1. Att inte gå ur med de innehav ja hade direkt i nov-dec för ett år sen när det hade börjat rasa. 2. Att inte ha en buffert som täckte mig även efter en 40 procentig nergång. Dessa två lärdomar har lämnat sina små fotspår i minnet och jag hoppas att jag aldrig kommer sätta mig själv i sådana situationer igen.

I ett tappert försök att framstå lika cool som finanskvinnan så har jag gjort en tabell i excel över de senaste årens avkastning innan skatt. Och ni ser ju själva hur mindre bra det har gått. Med två saker. 1. Att göra mig själv rikare. 2. Att göra en korrekt tabell i excel. År ett ska va: 2005, två: 06, tre: 07, fyra: 08. Men men.. man kan inte lyckas jämt.. :)



måndag 12 januari 2009

Nya småbolag på bevakningslistan

Idag har jag sparkat ut NOTE, Kappahl, Acando, och lite andra meningslösa bolag från min lista med bolag som jag kollar extra ofta och istället kravlat bland bottenskrapet och gått på rea bland småbolagen. På knäna i leran hittade jag dessa bolag jag fortsättningsvis vill följa upp lite nogrannare: Bong Ljungdahl, Cardo, Elanders, Indutrade, Intoi B och Victoria Park.

De flesta med ett par hårda år bakom sig och förmodligen också framför sig. Med undantag för Victoria Park som mest var ett företag med sjukt eget koncept som jag kände att jag bara måste följa upp. Kul me lite nytt att kika på!


måndag 5 januari 2009

Konjunktur-indikatorer

På SCB:s ekonomisidor finns det numera någonting som kallas SCB-indikatorer vilka publiceras månadsvis och ger en översikt över konjunkturläget, baserad på den färskaste statistiken. Mycket intressant innehåll enligt min mening då man kan läsa om bl.a annat industrin ur olika branschperspektiv och även om konjunkturförändringar i andra länder. Här finns decemberpublicationen och överlag kan man väll säga att de flesta siffrorna va ledsna..


Vad ska man säga. Det är mycket troligt att hela världen går under... Typ imorgon.

Halshuggning!

Jag inser att jag har felat. Å det grövsta! Efter Naomi-B eran bytte jag skepnad till en mer mogen blogg (yeah right) och tog det vardagligare nicket Fröken B. Affärskvinna som jag tänkt bli i framtiden får man ju tänka på hur man framställer sig och uppfattas i andra ögon. För det e ju väldigt viktigt.(.....)

ANYWAY! Fröken B är dock ett nick som passar bäst på denna unga dam som sysslar med musik och då främst rap/soul. Och två fröken B som sjunger rap går faktiskt inte (haha, min finns på youtube men ni kommer aldrig hitta den!). Så fortsättningsvis får jag helt enkelt kalla mig för det som alla andra har kallat mig hela livet (även fast ja inte heter det egentligen). Bea.

Jag noterar även att en skrämmande stor del av mina senaste inlägg skulle kunna ha frasen "dagens i-landproblem" som rubrik. Jag funderar på att åtgärda detta snarast.

fredag 2 januari 2009

09 - The place to be

Ja den där rubriken var ju inte alls tagen ur luften men de gäller ju att va positiv! Julen har vart bra, och nyår med. Har hunnit med förvånansvärt mycket och många. Och imorgon bitti ska jag gå till jobbet för sjätte dagen i rad och jag är nästan inte ens trött! Mycket märkligt.. Hoppas erat jul- och nyårsfirande med varit bra!

Har nästan inte hunnit läsa några bloggar alls på ett tag men ikväll tog jag mig precis lite tid till detta och jag måste bara säga TJENA vad folk går på med sina nya mål..! Jag höll på och sätta crêpsen i halsen förut när ja läste vilka stordåd som skall utföras under året som precis startat. Under en liten liten stund, 20-30 sekunder eller så, fick jag grova mindervärdeskomplex och kände mig ungefär lika svag och obetydlig som en myra. Sen gick det som tur va över. Jag fick helt enkelt påminna mig själv om att alla behöver inte lära sig tala 27 språk flytande, vinna jeopardy eller bli president över en kontinent. Ibland räcker det faktiskt att man gör det man känner för just i stunden.
Gott nytt år på er! Må jesus och de andra disneyfigurerna vaka över edera investeringar! Och kom ihåg barn.. händerna på täcket.


(bloggpausen fortsätter 1-2 veckor till...)