torsdag 30 oktober 2008

Bra sak 1, bra sak 2

1. One down, one to go. Gårdagens tenta i affärsredovisning gick gör-sketa-bra!

2. Nyhet från Mecenat
"1 januari 2009 höjs studiemedlet en aning. Det handlar om 328 kronor och lär väl knappast få Sveriges studenter att brista ut i sång men visst är det en höjning. Många hade dock hoppats på att betydligt större belopp skulle presenteras i höstbudgeten men de får vänta på besked till efter att den studiesociala utredningen är klar i mars nästa år. Höjningen beror istället på att prisbasbeloppet ändras vilket ger en ökning av lånedelen med 216 kronor och bidragsdelen med 112 kronor."


Over and out..

söndag 26 oktober 2008

Tentavecka

Halva terminen har redan gått och denna veckan ska ja tenta av två kurser på tillsammans 15 hp ska bli intressant att se hur det går.........................

Haha hitta för övrigt ett diagram, med tanke på studieteknik, som gestaltar korrelationen mellan bra planering och grad av upplevd smärta (inte vetenskapligt korrekt med tanke på att det inte finns några graderingar på variablerna men ändå ganska kul..). Jag tycker mig känna igen VISSA LIKHETER med hur det är i verkligheten... ;)

Back in a week!



lördag 25 oktober 2008

Då var jag inte vild..

..men man kan ju inte va inte vild för alltid. Som dom säger i djungelboken. I ett tidigare inlägg i mitten av juli skrev jag att jag någon gång framöver kan tänka mig att låna pengar för att investera. Eftersom jag är en pank student (allting är relativt) så har jag inga tillgångar som kan räknas som säkerhet men det finns även banklån för studenter utan säkerhet. Hos SEB kan man som student med csn-inbetalning på seb-konto få låna 25.000kr. Hos Swedbank likaså. Och på Nordea 20.000kr.

Tjugotusen låter förståss inte mycket i örat men räknar man med att man köper till fredagens stängningskurser kan man sammanlagt få:
Alt 1:
Svolder B..........100st= 4250kr,
Nolato B.........200st=7360kr,
SCA..................100st=5500kr,
Lagercrantz........100st=2200kr
-------------------------------------------
= 19.310kr

Alt 2:
Carlsberg B....50st=9000kr (gårdagens kurs 180kr kan ju jämföras med när ja nämnde bolaget 6 oktober med dåvarande årslägstakurs 298kr)
SKF...............100st=6550kr
HiQ inter......200st=4360kr
-------------------------------------------
= 19.910

Min csn-betalning skulle i så fall gå in i Nordea med start i januari. Då får man låna max 20.000kr till 8,7% ränta, avbetalningstid 3 år. Med effektiv ränta på 9,06%. Ingen uppläggningsavgift eller aviseringsavgift. Då ökar ens fasta månadsutgifter med en genomsnittligt amortering+ränta på ca 620kronor.
Räntekostnader:
Totalt år 1= 1476kr
Totalt år 2= 895kr
Totalt år 3= 304kr
Totala räntekostnader på lånet = 2675kr

Jag tycker inte det är så farligt dyrt faktiskt. Men det svåra är ju givetvis inte att låna och köpa aktier för utan att köpa aktier som inte ska gå ner i värdet med 30% innan dom två år senare börjar krypa uppåt. För då kunde man ju lika gärna skitit i det där lånet. Hur som haver. Detta kommer inte bli aktuellt förens i januari tidigast och mycket kommer väll säkert hunnit ändra sig tills dess.

torsdag 23 oktober 2008

Aouh..

Hade man lagt in allt man hade i xact bear för exakt ett år sen i oktober hade man idag loggat in på sin depå och sett siffran: +100%

aj........




onsdag 22 oktober 2008

Maffigt

"The US Institute for Policy Studies... estimates that the Top 200 corporations control over a quarter of the world's economic activity but employs less than a third of one percent of the world's polulation." (Webb, 2004:720)




Det eviga samtalsämnet - studentekonomin

Då och då snubblar man över nått inlägg av någon 30 årig blogg-gubbe (höhö) som klagar över att studenter klagar på sin ekonomiska situation. Jag kan dock inte riktigt förstå vad det är den där 30-åriga gubben tycker e så himla konstigt. En student får totalt ut ca 7500kr/månad. Jag är student och min månadsbudget kräver en månadsinkomst på minst 8240kr för att gå ihop. Väljer man att inte jobba extra nånting under året har man även rätt till bostadsbidrag (på 500-600kr/mån?)om man lever på typ 35kvm eller mindre. Jobbar man extra, vilket man är tvingad till, tjänar man för mycket pengar under ett år för att få bostadsbidrag (dom där 77000 eller vad det är man får i studiemedel under ett år räknas ju som skattepliktig inkomst+ extrainkomsterna under sommarn och då är man snabbt över gränsen).

Känner man att utbildningen inte kräver heltidsstudier så orkar man med att jobba extra utan att tiden springer ifrån en. Känner man däremot att utbildningen faktiskt kräver heltidsstudier så orkar man inte jobba extra utan att det samtidigt går ut över studierna. Eftersom inte alla människor här i världen kan låna pengar av sina föräldrar hur som helst blir alltså resultatet att studenter tvingas jobba extra för att få ekonomin att gå ihop trots att dom inte känner att dom hinner med studierna samtidigt.

Upplägget att Csn-apparaturen skall fungera som ett tryggt låneinstitut för studenter under deras studietid fungerar i dagens läge alltså inte tillfredställande. Då studenter har högre utgifter än inkomster skall man alltså både studera heltid och jobba deltid. Skulle man däremot genomföra förändringar tex att studenternas lånedel skulle öka med 1500-2000kr/mån skulle folk sluta behöva oroa ihjäl sig för att klara ekonomin under studietiden. Dessutom tror jag att fler skulle slutföra sin examen istället för att hoppa av innan ex-jobbet som många gör nu för att det e bråttom att börja tjäna pengar. Sådär. Va bra att vi fick rett ut det här, nu kan folk sluta sitta och filosofera över hur täta studenter är.

Att just min studieekonomiska situation går ihop beror ju på att ja gjort ett aktivt val att faktiskt axla pressen att plugga heltid och jobba deltid (och jobba hela sommrarna och julaftonsmorgon och andra skittider me bra o.b.. Börjar dock bli lite påfrestande. Det är inget jag rekommenderar faktiskt.. Nästa termin ska ja börja ta helt lån och studiebidrag. Då behöver jag bara jobba två helgdagar per månad för att min budget ska gå ihop bra. Fast jobbar jag sju dagar till/månad så kan ja ju köpa mer aktier förståss hehehehehe.... ;)



tisdag 21 oktober 2008

Ryssland- och Östeuropa-fonder

Det är 2008 och ryssland förklarar krig och mejar ner Georgien. -"Ja idag är det söndag, kanske skulle vi ta och spela kort, eller varför inte meja ner grannlandet? Det va ett tag sen nu!" (obs! citatet kommer från obekräftade källor). Oljan flyger i backen till dagens 74 dollar. Usa's glada dagar är över och i vanlig ordning ska alla andra länder i världen va med och rätta till detta lands misstag. Tillsammans har dessa faktorer (m.fl) fått Ryssland och Östeuropafonderna att nu backa ca 60% sen toppen i höstas och klättrat ner till nivåer dom låg på 04-05.

Det finns dock både fördelar och nackdelar med den utveckling som blivit. Fördel: jag har inga pengar i ryssland eller östeuropafonder. Nackdel: Rådande misstro till berörda områden (banker,råvaror) smittar av sig på alla andra områden där ja faktiskt har pengar. Hur man än gör så blir det alltså inte pannkaka av smeten. Istället blir det bara smet och en jävla massa disk *poetry-slam*.

Fk nämnde dock för ett par veckor sedan att det kanske skulle vara av intresse att börja månadsspara lite försiktigt i någon/några av dessa fonder. Detta tycker jag är en utmärkt idé. Så länge man håller sig till att bara lägga in ett par hundralappar per månad så blir ju inte risken så stor. Fast personligen skulle jag nog inte gå in riktigt än. Av två skäl. 1. en 20%-ig nergång på en dag e just nu inget konstigt (paradoxalt nog är ju inte en 20%-ig uppgång konstig heller). 2. ja har i rådande stund inte några pengar att köpa för.

Ska jag va helt ärlig så är nog det andra skälet det starkaste.



lördag 18 oktober 2008

Miss Margaret

Jag kanske ska presentera Miss Margaret Cho som nämns i "om mig" delen här på DNFI. En ståuppkomiker som e sjukt begåvad på det hon gör. Detta är första filmsnutten jag nånsin såg med henne och den är nog också en av dom bästa. Gillar man vad man ser i den rekommenderar jag vidare en dramatisering av när hon bajsar på sig i bilen. Fuck the persimon-diet or it will fuck you!

(OBS! vet man med sig sedan tidigare att man inte alltid uppskattar min humor avråder jag nog från att kolla in det andra klippet.. ehehe.. ;)



fredag 17 oktober 2008

Yara international

Man skulle kunna säga att Yara (har gjort enstaka trades i den bara)s färd de senaste två åren varit en osannorlikt vacker saga men som nu fått ett sorgligt slut.. Efter en 200%-ig uppgång stannade årshögsta på: 473kr. Dagens nya årslägsta: 110kr. Bolaget kommer dock ligga kvar på min bevakningslista under en mycket lång tid framöver då jag inte riktigt kan se vad det skulle va som så drastiskt har förändrats i bolagets förutsättningar.



För alla miljömedvetna med ett budskap

Tygkassar är den nya "inne"-kassen. Plast hamnar lätt i naturen och om den inte göra det så eldas den upp och släpper ut farliga gaser. Papperspåsar är visserligen miljövänliga med dom går ju sönder då det regnar och mataffären ligger cirka 400mil från ens entrédörr. Även fast jag är en frenetisk käll-sorterare (växt upp med en pappa som e vaktmästare) så måste jag nog medge att ja inte går och ägnar tankarna på miljö"problem" hela dagarna. Dessutom rymmer inte alla mina handväskor alltid en tjock ful tygväska. Häromdagen hittade jag dock en sajt som ändå fick mig att fundera på att skaffa den där jävla tygkassen.




torsdag 16 oktober 2008

Aktiespar våldtar

Ja här e vi inte fina i kanten. Aktiespar.se har efter den 13 oktober i år då hela börsposter officiellt upplöstes (eller iaf var det det datum då förändringen trädde i kraft på aktiespar.se) infört nya regler angående courtaget. Innan detta datum fanns det inget minimicourtage på affärer som omslöt hela börsposter på stockholmsbörsen utan endast ett courtage på 0,15%. Från och med den 14 oktober ansåg man alltså istället att alla affärer, oavsett storlek, på stockholmsbörsen numera även skall ha minimicourtage (ok bara 9 spänn men ändå)... Nu är det alltså ännu dyrare att vara en liten ytte-pytte-småsparare som investerar. Däremot kommer det ju ge ett positivt utslag, om än extremt marginellt, på avanzas nästa resultat. Kanske skulle man köpa lite aktier i Avanza. Mest för att dom då kommer ge en viss del av deras vinst tillbaka till en själv. Köpa lite avanza och indirekt säga fuck you right back liksom..




En ljus elräkning

Idag när ja kom hem från jobbet fanns där en elräkning i mitt postfack. Med en inkomst nästa månad på totalt 3000kr känner man sig lite smått ofredad av elräkningar. När jag öppnade den och läste stod det dock glada nyheter! 0 spänn ska betalas in och dessutom har jag 439kr till godo som överförs och dras av på nästa faktura. Så om ja har tur kommer ja inte behöva betala el förens i vår nån gång. Fina fisken!

Detta betyder givetvis att jag tidigare betalat in pengar för den el jag kommer förbruka framöver och det är således ingen slags vinst. Men det känns som en vinst. Och trots att jag inte skulle kalla mig själv för känslomänniska tänker jag ändå unna mig känslan av en vinst idag.. :)



tisdag 14 oktober 2008

Check, check... and check

Finally.. tentan gjordes igår förmiddags och sen dess tills nu har allt i min hjärna vart ett stort enda error. Vanligtvis när man gjort en tenta brukar man lämna salen med en känsla av upprymdhet.. Så var dock inte fallet igår. Ja va lite sur när ja gick därifrån. Svarade visserligen på alla frågor utom en så ja borde va nöjd. Men kommer ja inte få godkänt den här gången så kommer ja gå och knacka på min lärares kontor och lipa sönder tills han går med på att ge mig ett ändå. Va fan.. nån jävla måtta får det väll va på allt satans neverendingpluggande.. *psykbryt*


Men men. Nu e det två veckor kvar tills nästa tentor. Så uppskattningsvis kommer jag klara av att va normal åtminstonne dom kommande... 5 dagarna. Give or take.. =)


fredag 10 oktober 2008

Circle of life



för förstoring, tryck på bilden.


torsdag 9 oktober 2008

*Oups*

En liten räv ringde idag och bjöd, lämpligt nog, in till lite festligheter imorrn kväll. Härligt att sånna här tillfällen alltid infaller helgen innan en tenta...

Fast..vänta nu...! om ja inte minns fel så är det väll vetenskapligt bevisat att regelbundna miljöombyten till viss grad stimulerar inlärningsförmågan och att dom dessutom är en variabel med positiv påverkan för motivationen..?





Hehe, får nog bli lite movement till den här dängan imorrn ändå.. ;)







onsdag 8 oktober 2008

Skygglapparna på

Ja då var man där igen. Tenta på måndag... Ångest över aktieinvesteringar kan verkligen aldrig mäta sig med ångesten man känner dagarna innan en tenta.. I alla fall i mitt fall. Det är olidligt.. Jag e så spänd att axlarna sitter vd öronen redan nu. Man skulle kunna säga att ja hatart.

Ångesten uppstår ju givetvis enbart på grund av kraven som man ställer på sig själv och således ingen annans krav på en själv och därför kan man tycka att om ja nu lider borde ja kunna reglera min ångest genom att sänka kraven. Tyvärr finns det dock här ett litet problem. Fixar jag inte godkänt på denna tentan blir det inga csn-pengar för mig den här terminen. Vilket skulle betyda i stort sett katastrof för min ekonomi (i folkmun även kallat "inte-råd-att-köpa-mera-aktier-på-jäääättelänge").

Sådär ja. Nu vet ni det. Dom kommande dagarna kommer alltså innehålla 0 blogginlägg och (förhoppningsvis) noll fokus på börsen. Däremot ohumana mängder kaffe och lösgodis. Och plugg. Förståss.



tisdag 7 oktober 2008

Stadier på börsen



Vart skulle ni säga att vi är nu..?
Jag skulle säga capitulation.




måndag 6 oktober 2008

Carlsberg B

Carlsberg gick, som många andra bolag, ner på nytt årslägsta idag och ligger numera på 298,ookr. Som jag nämnt tidigare är detta första gången ja är med och själv "blir drabbad" (inte perfekt ordval eftersom det faktiskt är självvalt *Rolf Röhlander*) av kraftiga börsnedgångar. Och jag måste väll börja erkänna att det inte e jättekul just nu. Index faller 7% på en dag och de e så himmla random att Di slänger in en artikel om vilka svenskar som tjänar mest i NHL-hockyn..

Anyway. Vid depressionen i början av 1930-talet så började ju folk supa som dårar av förklarliga skäl. Och nu börjar de änna bli jävligt deppigt igen så nu borde det finnas en god chans att folk blir skitsura på typ allt och börjar supa sönder på daglig basis igen. Något som givetvis skulle klinga fint i Carlsbergs kassor! Affärsvärlden kom ju visserligen förra veckan med ett varnande finger om att man sänkt sin prognos angående försäljningsvolymer i Ryssland ett par procent (dock fortfarande 3-4% årlig tillväxt på sikt) det kommande året/åren. Men då undrar jag hur många i ryssland dricker fin-bärs i dagens läge? Typ 3 pers eller?

Okej kanske inte, men om man för ovanlighetens skull ska va lite seriös så är det väll inte att förglömma att nyheten den 5 september (SIX) talar om en organisk tillväxt på ca 10% och en nettoomsättning på ca 62 miljarder (visserligen inräknat förvärv) för helåret 2008. Senaste resultaträkningarna säger up up and away och ändå har kursen gått ner ca 50% i år. Om tio år kommer man nämna år 2008 som efterskalvet till it-kraschen.

Hur som haver. Carlsberg B åker in på min bevakningslista. Tyvärr finns det nästan 30 bolag där nu och ja kommer inte kunna köpa förens om ca två månader. Alla som nån gång yttrat orden "studenter är inte alls fattiga" borde skjutas. Vi har inte ens råd att köpa aktier varje månad.. lixom.. då kanske ni förstår hur jävla hårt liv vi lever! *in opposite world*



söndag 5 oktober 2008

Haha, Rickard Palm is the shit

Eftersom jag e aningen teknikhandikappad så har ja inte listat ut hur man lägger in youtubeklipp på blogspot ännu så HÄR finns ett kort klipp som gjorde min dag 80 gånger roligare.. Haha, vilken jävla stjärna.. =)





Adsense gör mig mörkrädd



Utekväll + tjejproblem

Ja herregud. ”Inget går upp emot en stadig fylla och ett rejält skjut” som dom säger i Barnen i bullerbyn. För övrigt så inser jag idag att jag har gjort en kolosalt bra investering (tyvärr inte på börsen, det lär nog dröja). Happy Souls heter produkten. En tunn geléplatta man lägger i klackskorna för att inte trampdynorna ska dö och dom funkade asbra! Gick i klackar hela natten och vid fyratiden imorse kände ja inte av nått ont i fötterna alls! 25 spänn kosta dom dessutom.. Tänk alla utenätter man lidit och så fanns det en lösning som kosta 25 spänn.. Unbelievable.




lördag 4 oktober 2008

Tid att andas ut

Jag tror jag har kommit på vad felet är. Bakom att min uppfinningsrikedom har legat och luktat som en blöt handuk i flera dagar. Jag har jobbat idag och pluggade igår och förra helgen bara jag städade och var på en date och helgen innan dess jobbade ja och va på släktkalas och skit. Och under veckorna har det vart föreläsningar och grupparbeten and stuff. Summa summarum: Ja har alltså inte festat på tre veckor... Tro fan att man mår som en röv.

Men ikväll blire ändring på de, äntligen utgång, WIHO glad mun!!! :)


torsdag 2 oktober 2008

Här finns det inget att hämta

Skrivkramp. Är dagens ord. Min kreativa (?) ådra har gått och lagt sig eller nått...





And I don't like it.