tisdag 30 september 2008

Huh...

Så. Nu har jag sovit på saken. Köpte en till bp kungsleden nyss på 42,40kr. Så nu har jag 700 á 58,70kr istället för 600 på 61,30kr.

Det känns lite bedrövligt att ja haft föreläsning hela morgonen och inte kunnat sitta vid en dator förens nu men det var en gästföreläsning med en från Ekobrottsmyndigheten som jobbar som Ekorevisor och det var ändå ganska intressant.. Så nu har jag lärt mig att fifflar man med bokföringen så får man smisk på fingrarna. Om man blir upptäckt...

Anyway, har inget mer att tillägga om börsen just nu, ja e played out för länge sen..


måndag 29 september 2008

Shoppingtime i mina fingrar..

.. och nytt personligt rekord i att ligga back. Tror ja har ca 3000kr i förluster från i våras plus att i mina nuvarande innehav ligger jag idag back ca 13.500kr. Det känns litesådär..

Anyway. Va ju löning förra veckan och eftersom ja vet att det kommer bli en ledsen mun på nästa månads inkomster så står jag i valet och kvalet och kan inte bestämma mig om ja helt enkelt (jävligt enkelt) ska låta bli att köpa aktier denna månaden. Det e ju faktiskt lite kul att veta att räkningarna blir betalda nästa månad också (fast det blir dom, ja vet inte varför ja alltid överdriver sådär). Istället för att lägga köpordrar idag så tror jag i alla fall att jag ska sova på saken. Trots att samtliga bolags kurser jag tänkt köpa i gått ner sen förra månaden. *sluta plugga, börja jobba, ta lån, köpa aktier-humör*



torsdag 25 september 2008

Computer problemas

Som tur är har jag en dator till... :) Det finns nämligen två saker jag tycker om lite extra mycket här i livet. Det ena är mina datorer (eller numera singular; min dator). Det andra är korv. Jag sörjde lite grann igår men när ja tänkte efter så insåg ja att en lap-top man använt uppskattningsvis 7 timmar per dygn under loppet av fem år kanske har gjort sitt. Och det kanske har spilts lite på den under nån fest eller den kanske har åkt i golvet nån gång så.. det här kanske inte var helt oväntat. Och den har dessutom genomlevt att bli upppackad och nerpackad i ryggsäckar för resor hit och dit som kanske gett den ett par törnar. Jag åkte till Island för två år sen och då packa ja ner den i en rese-ryggsäck och la i det vanliga bagaget. Efter det så lärde jag mig att bärbara datorer tydligen är bäst att ta med som handbagage.. ehe.. ;)

ANYWAY. Måste bara fixa ordentligt antivirusprogram till den nyare så e saken biff.

Tja!


onsdag 24 september 2008

Se där ja..

..Då var man en krashad dator rikare!


underbart.. RÖVEN!




måndag 22 september 2008

To do, or not to don't do (?)

Hyfsat sjysst jobb!

-"Idag gick det upp".
-"Idag gick det ner"
-"Imorrn kommer det förmodligen gå upp eller ner"

Va e grejen?? Ge mig jobbet för skröen... ;)



lördag 20 september 2008

Intresseklubben antecknar - the new dude

Och det handlar givetvis inte om vilken dude som helst utan the new hair dude! Det finns ju lite oskriva regler bland andra ekonomibloggare bland annat att det inte e normalt att avslöja sin identitet eller visa sig på bild. Ett undantag e väll herr Mera-kosing (som jag för övrigt aldrig har läst igen efter inlägget där han på fullaste allvar skrev att han trodde att lågutbildade personer i större grad har lägre IQ än högutbildade. "-Hmm vahettere ööö det spelar nog ingen roll vilka hem-förhållanden, sociala miljöer, religioner, traditioner och kulturer man växer upp i för dom som pluggar tre år till när dom e vuxna har nog högre IQ än andra." Typ "på 1950-talet hade alla afrikanska kvinnor lägre IQ än alla afrikanska män för dom fick inte gå i skolan"-nivå på det uttalandet. Det kvittar väll för i helvete hur jävla lågt IQ man än har, har man växt upp i en familj där normen är att man skall göra klart en vuxenutbildning så gör man också klart vuxenutbildningen! Shit pomfritt ta en kurs i antropologi människa.) Oj.. det blev en lång parentes..

ANYWAY. Herr Mera-kosing och jag verkar åtminstonne dela en likhet och det är att bägge tycker om att synas! Och eftersom "ett par kära" läsare till mig vet detta var dom så snälla och bad om att få se min nya frisyr. :)





För två veckor sen var jag van att vakna varje morgon och se ut såhär:







Och efter 32-årsklippningen ser jag mer eller mindre ut såhär:
Hehehehehe, ja svär ja gör det.. (i alla fall om man tar ett diadem och trär på huvudet bakifrån ;)





Öööh, japp läs min blogg imorrn också, då handlar det om att Fröken B skaffar sig ett liv! (det va ljug, ja ska jobba sen ska ja på släktkalas)



Inför deklarationen -09

Den här texten fanns i en Di-artikel i april i våras angående avdrag för sommarjobb på annan ort.

"Sommarjobbet kan ge stort avdrag. För den som har ett tillfälligt eller tidsbegränsat arbete minst fem mil hemifrån och inte åker hem varje dag kan det bli tiotusentals kronor i avdrag – för bostaden på arbetsorten med vad bostaden kostar eller minst 100 kronor per övernattningsdygn, för en hemresa i veckan och dessutom ytterligare 100 kronor för varje arbetsdag om man inte får traktamente. Observera att detta också gäller ungdomar som är skrivna hos föräldrarna och som tar ett tillfälligt arbete under sommarlovet. Den som har missat att göra detta eller något annat avdrag kan kräva att nu i efterhand få komplettera sina gamla deklarationer för de senaste fem åren."

Eftersom jag har lägenhet i Gbg och jobbat i en stad ca 10 mil härifrån hela denna sommarn har ja tydligen ett och annat att fylla i deklarationen 09.. Fast nu slagga jag visserligen hos mina föräldrar över sommarn och ska man formulera sig någorlunda sanningsenligt så blev det ju inte direkt ett jättedyrt boende.. Fast å andra sidan, har skattemyndigheten med det att göra? Och om dom nu har det, hur går man då tillväga för att redovisa det? En lapp från mamma? *bea har vart en duktig flicka som ätit sin gröt var dag och betalat 100 kr per natt* Om jag förstått det hela rätt skulle jag alltså kunna dra av följande på sommarvikariatet som bestod av ca 40 arbetsdagar fördelat på 9 veckor:
Bostad: 100kr x 40 = 4000kr
Per arbetsdag: 100kr x 40 = 4000kr
1 hemresa/vecka: Ca 90kr x 9 =810kr
Totalt avdrag = 8810kronor.

Det låter ju nästan för trevligt för att va sant. Har ja fattat fel eller?


Nu även helgöppet?

Idag har jag hela dagen gått runt och tänkt att det är lördag. Trots att jag vart i skolan och trots att ja efteråt mötte upp en kompis (som jobbar mån-fre) när hon slutade jobbet. På grund av fullt schema och tanken att det e helg har ja inte satt mig vid en dator förens nu på kvällen.
Index +8,2%. -"Jasså ja jaaaaa, det e ju fredag idag!"


Aktietips numero 1:
Ha huvudet under armen. Då slipper du känna av stressen när börsen pendlar.


torsdag 18 september 2008

Några av dagens nya årslägsta

ACAP Invest.................... 64,25kr
Acando B......................... 9,75kr
Artimplant B..................... 2,01kr
Avanza............................. 70,50kr
Black Earth Farm............ 20,80kr
Boliden............................. 29,50kr
eWork.............................. 27,00kr
IBS B................................ 6,00kr
Industrivärden C.............. 62,50kr
Intrum Justitia................. 76,00kr
JM..................................... 56,50kr
Kinnevik B....................... 77,00kr
Know It............................ 46,10kr
Lindab............................... 81,25kr
Lundbergsföretagen B......... 255,00kr
Morphic Technologies.......... 6,50kr
NCC B............................... 69,75kr
Net Insight....................... 3,19kr
Nobia................................. 24,30
Nordnet B......................... 11,00kr
Peab B.............................. 34,80kr
RNB.................................. 7,85kr
Sagax................................ 60,50kr
Softronic B........................ 5,70kr (nyhet 080908 ”Ekonomichef har sålt hela innehavet”)
SSAB B.............................. 93,00kr
Swedbank......................... 88,50kr
Tele2 B.............................. 81,25kr
TeliaSonera...................... 40,30kr
Wallenstam B.................... 84,00kr
Wedins skor och............... 1,60kr
Öresund............................. 69,25kr

Hmm såhär i efterhand kan jag känna att det kanske inte var riktigt korrekt av mig att totalt rå-dissa alla som la sina pengar på räntekonto i juni-juli…


onsdag 17 september 2008

Gästföreläsare från SCA

Idag i skolan hade vi en gästföreläsning med en av redovisningscheferna från SCA här i Sverige. Då min lärare och hon hade vart studiekamrater när de själva läste till ekonomer hade min lärare bett henne komma och upplysa oss om hur fantastiskt det är att arbeta som redovisningsansvarig (min lärare uppför sig nämligen som att bokföring och redovisning är bättre än sex). Och det hela var faktiskt jätteintressant att lyssna på. Hon berättade först lite om företagets bakgrund, dess varumärken och organisationsstrukturen men mest om redovisningen.

Tyvärr togs aldrig ämnet SCA som aktie upp men hon nämnde ändå lite saker som i nuläget kommer påverka företagets resultat den närmaste framtiden. Bland annat nämnde hon det stigande energipriset och sa nått i stil med "nu kommer snart våra kostader för energi ha femdubblats och för att göra papper går det verkligen åt JÄTTEMYCKET el"... Detta borde man ju som företag enkelt kunna kompensera för genom att höja priserna men hon förklarade det som så att det finns internprislistor man fastställer var tredje månad med priser man inte får ändra på förens tre månader senare igen. Sätter man då ett produktpris lämpligt för dagens energinivå eller lite högre och energipriset sedan stigit med 20% inom en månad går man alltså med förlust dom resterande två månaderna. Hur ofta detta faktiskt händer i verkligheten har jag dock ingen aning om men hon sa iaf att i praktiken så fungerar det såhär.

Vidare berättade hon lite om den effektivisering av det administrativa som för närvarande genomfördes på just det bruket hon satt på och där skulle ekonomiavdelningen bantas från 8 till fem personer inom loppet av ett år. Trots att vissa kostnader ökar och andra minskar var hon iaf noga med att poängtera att SCA, med en årlig omsättning på 105 miljarder, är rankat som ett av de 100 stabilaste företagen i världen.

Sååå.. när skall man anse att det blivit köpläge i SCA..? Kursutvecklingen sen -99 visar ju iaf att när aktien väl har fallit så håller den sig inte nere på dom låga nivåerna så länge...




måndag 15 september 2008

Jag vet inte...

..vilket som stör mig mest idag. Är det att blogspot e helt till-fuckat så man varken kan skriva ordentligt eller lägga till bilder? (har en rolig gif-animation som mycket väl förklarar läget på börsen idag). Eller är det att det börjar bli lite tröttsamt med att Usa:s sketna politik inverkar på alla börser i hela jävla världen? Eller kan det helt enkelt va det faktum att ja gick till frisören imorse och kom hem 10 år äldre..?

Nu säger ja givetvis inte att det är nått fel på att va 32år!!! ja säger bara att hade ja haft barn hade ja hellre ätit upp dom än sett ut som 32år. *man kan inte skriva vettiga saker varje dag* ;)


lördag 13 september 2008

Vikten av att kunna ligga likvid

Om man skall vara lite äckligt positiv på denna negativa marknad så kan man ju alltid ta upp vad man har lärt sig av den senaste tidens turbulens. Jag har bland annat lärt mig det här: Kan man inte va nettoinvesterare bör man kunna hantera att ligga likvid en längre tid (med längre tid menar jag i värsta fall flera år). Jag tror inte det behöves något ytterligare utvecklande men låt oss ta ett exempel.

I våras skrev ja ett inlägg i min naomi-b blogg om Lindab International som ett intressant bolag att gå in i. Efter min presenterade "analys" tror jag att ja formulerade mig nånting i stil med "lindab under 150 ser ja ändå som jävligt värt". Faktum är att ja specificerade mig tyvärr så till den milda grad att det finns risk att ja skrev "stängningskursen blev 148, ja avvaktar dock med köp och inväntar en nedgång till 147 imorgon". Man skulle kunna säga att läget nu såhär fyra månader senare är lite annorlunda. Igår va lindab nere på sin nya årslägstakurs 91kr. (Nu köpte jag visserligen aldrig några aktier i lindab i våras men jag tror snarare det berodde på pengabrist än ointresse för företaget)

I aktiehandel styrs ens handlingar antingen av rädsla eller girighet sägs det. Jag hör tydligen till den senare kategorin då ja uppenbarligen hellre tar risken att förlora en stor del än tar risken att gå miste om en stor vinst. Detta eftersom jag alldeles för ofta väljer att se köplägen och helt enkelt degraderar risken till en fis i rymden. Summa summarum: När marknaden visar att det är daxs att ligga likvid. Då ska man också följadet de draget. No matter hur tråkigt det än är!


(då skall jag alltså annamma denna lärdom nu??
Hell no. tänk om ja missar uppgången!?!! hehe..)

torsdag 11 september 2008

Naomi-B era:n har gått i graven

Idag har jag tagit bort min personliga blogg NaomiB.blogg.se som jag haft i ett och ett halvt år... Och det känns lite ledsamt faktiskt. Nu när man tänker tillbaka på alla gånger man suttit ensam och asgarvat åt sina egna skämt.

Nåväl. ;) Trots att tårarna kommer blöta ner många av mina gammla läsares kuddar inatt så tycker ja ändå att man ska försöka lägga detta nederlag bakom sig. Visst, ni kommer inte i lika stor utsträckning få läsa dåliga skämt om verbala snesteg, aloholintag eller diverse påsättningsmaterial. Men nån gång i livet är det faktiskt dags att bli seriös! Det finns ju så många andra delar i livet och världen man måste ta del av också. Bland annat håller ja på och skissa på ett inlägg som ska handla om framtidens miljardindustri. Det e knark. Den sista meningen skall läsas med bred skånska; "Dä äe kneaaaaak". Varför då, kanske ni tänker nu? Ja det e givetvis för att knark kommer från skåne. Fler dumma frågor kan ställas i kommentarfältet. Bra frågor undanbedes.



I'm buying

Köpte en till bp i Boliden idag till kursen 35,20kr för lite sparade pengar ja hade. Så nu har jag 200st á 38,20kr istället för 100st på 41kr. När nästa lön kommer ska ja antingen 1. snitta ner mig i kungsleden om den håller sig på dagens nivå (49kr) eller går ner 2. köpa Ncc om den håller sig på dagens nivå (79kr) eller går ner 3. köpa JM om den håller sig på dagens nivå (68kr) eller går ner.


tisdag 9 september 2008

Avskaffandet av revisionsplikten för mindre aktiebolag

Som fek-student som ska välja fördjupad inriktning nästa år blir ja lite aningens nervös över det eventuella avskaffandet av revisionsplikten för ungefär 96% av aktiebolagen i Sverige. Av den anledningen att ja för närvarande tycker det är roligast med redovisning. Och ju färre revisionsuppdrag som går ut på marknaden desto färre revisorer och redovisningsekonomer behövs. Eller kommer kanske efterfrågan på revisorer minska men efterfrågan på redovisningsekonomer öka?

Behöver man läsa lite överskådligt vad revisionsplikten innebär och vad som kommer förändras kan man läsa här. Nu i september skall ett slutgiltigt beslut i ämnet fattas som kommer träda i kraft tidigast 2010. Rent spontant känner jag att beslutet tyvärr inte bara kommer få positiva effekter direkt och då syftar jag främst på att dess brottsförebyggande syfte helt tas bort. En hel rad andra negativa (och några positiva) följder tas upp i detta pressmeddelandet av FAR SAS (branschorganisation för revisorer). Kanske inte en helt opartisk syn på det hela men hey ja måste ju sprida rätt budskap... :)


måndag 8 september 2008

Har systembolaget blivit för dyrt?

Månad efter månad har man nu plöjt in sina surt förvärvade rikstaler i bolag vars kurser bara sjunker och sjunker. Detta när man istället kunde köpt mängder av läckra skor, handväskor och stringtrosor (whaaat tänker ni, stringtrosor e ju såå 03-04...). För mig har det gått så långt att jag inte ens har råd att gå på systemet längre. Därför blev lösningen som uppenbarade sig framför mina ögon idag en skänk från ovan! Det är helt enkelt hembrännt på miljövänligt vis.

Recept:

  • Köp ett paket Godmorgon - Apelsin.
  • Stå vid kylskåpet och ta några klunkar då och då direkt ur paketet och ställ in i kylen igen.
  • Var noga med att ha oborstade tänder och lämna så mycket salivrester i paketet som möjligt.
  • När paketet är till två tredjedelar tomt inleds jäsningsprocessen. Skruva till korken hårt och låt stå orörd under 7 dagar.
  • Roa dig i sju dagar med diverse aktiviteter.
  • På åttonde dagen har paketet fått en rundare form pga gasbildningen och spriten e nu klar.
  • Smaka på den hemmlagade drickan.
  • Var inte kräsen.
  • Drick upp och va tacksam över att du investerat i bolag med lite högre direktavkastning.


lördag 6 september 2008

Allt i Hemmet

Den här helgen har jag och familjen hjälp min farmor att flytta ur sin villa. Förråd, klädkammare och garderober innehållande 40års sparande har packats ut och sorterats. I en klädkammare hittade jag bl.a en stor hög korgar. Korgar för julgrupper, korgar för svampplockning, korgar för fruktarrangemang osv. Uppskattningsvis 25 stycken korgar. Av dom fick jag lov att slänga kanske 8 stycken och det efter en lång tids argumentation. Varför i helvete vill man som 74-åring spara 17 stycken korgar som man aldrig aldrig aldrig kommer att använda (dom låg längst in under tre ton bröte och jag tvivlar på att hon ens visste att hon hade dom). Efter den här helgen så hatar jag verkligen saker. Saker. Så jävla meningslöst att ha saker. Två flyttkartonger fulla med urklippta recept som hon hade samlat på. Från 1970-talet. Som hon inte har kollat på sen 70-talet. I ask myself; why! (för övrigt fick ja en stol och lite glas och sånt, hehehe)


tisdag 2 september 2008

Redovisning av vinster & förluster

En rolig och viktig del med aktiehandel e ju när man gör en samman- ställning och ser vad utfallet av ens beslut och handlingar faktiskt blivit. Tidigare år har jag inte lagt någon större ansträngning vid att redovisa för mig själv på annat sätt än genom att göra klart deklarationen. Första året va jag duktig och räknade ut allt för hands och skicka in men då ringde dom från skattemyndigheten en månad senare och undra hur fan ja hade räknat *mindre begåvad*. Haha näääää, riktigt så elaka kanske dom inte va...

I år har ja dock skärpt mig lite och faktiskt bokfört, redan nu, i ett dokument så man ser hur utfallet av alla gjorda affärer sedan 1 januari 08 blivit *nörd*. Tyvärr har detta gett en väldigt rättvisande bild av värdet i min depå och sedan 1 januari ligger jag nu back ca 9.000kr. Som tur är håller sig nerverna i schack då jag suttit i en liknande situation förut om än något värre. Juni-juli 06 låg ja back ca14.000kr från 1 januari det året men mycket kan hända och årets resultat slutade istället på plus ca14.000kr. I år är dock marknaden svartare och kanske kanske måste man börja acceptera att 2008 kommer bli året då man faktiskt blir utan vinst? (jag alltså, inte ni såklart *smööör*)

ANYWAY. Det ja skulle skriva om var egentligen hur ja har tänkt att redovisa mina vinster och förluster. Här finns mitt resultat för 2007, men kanske blir lite tråkigt att bara redovisa en gång om året? Kanske kan börja göra kvartalsredovisningar. Som riktiga bolag. I den vuxna världen *jätteliten tjej*.. ;)

måndag 1 september 2008

Sänkning av fasta utgifter

I helgen som varit har en väninna flyttat in hos mig och hon sover numera på min bäddsoffa på obestämd tid då hon efter en separation för närvarande står "mellan lägenheter" som det så fint kallas *hej här slängs det ut privat info hur som helst*. Vilket betyder tjejsnack varje kväll och halva hyran betald varje månad. En minskning med ca 1500kr/månad i fasta utgifter. Värt!