söndag 31 augusti 2008

Dagens ungdom



Billig diet

Ibland undrar jag hur andra i samma livssituation som jag kan ha råd att käka fläskfilé, rödspätta eller thai-takeaway typ fem gånger i veckan. Nä, tacka vet jag den mer stoiska dieten.

Man kanske inte lever så länge av den. Men den e i alla fall billig.



torsdag 28 augusti 2008

Köp av Boliden

Augustilönen damp in på kontot härom dan. Satte in 4000kr på depån idag och köpte en bp Boliden på 41kr. Det var väll inte ett jätteanalyserat drag men det är ju onekerligen svårt att förutspå vilket håll det barkas åt just nu. För Bolidens del så säger några analytikerkårer köp och andra sälj. Sen går det en vecka sen kommer samma analytiker och korrigerar riktkursen 10% upp eller ner. Och så gör dom likadant veckan efter igen. Så jag tog ställning på en av sidorna helt enkelt. Det känns jättekonstigt på marknaden just nu. Folk går och väntar på något.

I vanlig ordning förklarar Gekko läget bättre än mig. Det e däremot inte lika konstigt... :)


onsdag 27 augusti 2008

Knowledge is power...

...sa hon med en pust. Köpte studentlitteratur för 1500kr idag. Fem böcker i redovisning och organisation som gäller för den första halvan av terminen. Ekonomistyrningen och marknadsföringen andra halvan av terminen går troligtvis på en liknande summa. Ush. Det är lite märkligt egentligen att "alla ska ha råd att utbilda sig i sverige" med hjälp av enbart csn när det i verkligheten är en praktisk omöjlighet.


måndag 25 augusti 2008

Top-6 bästa sakerna med att helt leva av passiva inkomster

Eftersom det finns dom som ibland talar illa om att helt leva av passiva inkomster (man blir tydligen inte tillräckligt stimulerad av att inte vara anställd, bli utnyttjad och bestulen på den lilla tid man har att roa sig med här på jorden) så kände jag att det ligger rätt i tiden att faktiskt belysa fenomenet ur en annan synvinkel. Därav kommer här en lista på top-6 bästa sakerna med att helt leva av passiv inkomst!

6. Man slipper vakna 05.30 fem dagar i veckan till en alarmsignal som låter lika högt som en polissyrén på två meters avstånd och känna ”jag vill dö”.

5. Man slipper lyssna på 30 år äldre arbetskamraters val av gardiner och helt utmattande tråkiga storys om deras nya barnbarn och om någon brorson som heter Lars-Göran som e fiskare.

4. På fredagarna när man ska gå på ”after-work-utan-work” är man lika fresh och fit for fest som om man hade vilat i en hel vecka!

3. Visst känns det inte lika känslokallt att tvinga ut lördagkvällens ragg innan klockan åtta morgonen efter när man har råd att slänga till han en peng till taxin hem..? ehe... ;)

2. Man får massa fritid över som man fortsättningsvis kan använda till hobbys som att studera franska eller ta en salsakurs. Eller spela musik i ett band eller golfa. Eller resa jorden runt eller bli skitbra på att åka skidor. Eller öppna ett eget ölbryggeri eller starta en liten boutiq med en egendesignad klädkollektion i Amsterdam och springa runt och fika hela dagarna. Va fan vet ja.

1. Det absolut bästa med att helt leva på passiva inkomster är givetvis att man kan ägna all sin vakna tid till sånt man faktiskt tycker är roligt! Vill man inte diska till exempel? Ja då anställer man sig helt enkelt en rejäl heting som springer runt i kallingarna där hemma och sköter hushållssysslorna. Och vem har sagt att man måste nöja sig med bara en?


Till alla som snackar bajs om att leva på passiva inkomster.. IN YOUR FACE!

KPA pension

Kollade igenom "viktiga papper"-mapparna förut och märkte att jag visst har valt att ha min pensionsförsäkring hos KPA. Kan inte riktigt minnas när det där valet gjordes eller varför ja valde just KPA men där låg iaf en försäkringsbekräftelse me mitt namn på. "Va bra!" tänkte jag. Då behöver ja ju inte fundera på att välja eller byta bolag för de där funkar ju säkert ett tag.

Sen läste jag under rubriken Utbetalning av ålderspension:
"Ålderspensionen betalas ut månadsvis till den försäkrade från och med november 2050 och så länge den försäkrade lever". Då insåg ja att jag typ aldrig behöver tänka på att välja pensionsbolag. 2050!!! De e ju fan ungefär 70-80 år till dess... minst.


fredag 22 augusti 2008

Ekonomisk rådgivare

En väninna till mig ringde i förmiddags och ville ha spartips. Hon skulle spara 8000-10.000kr per månad i sex månader framöver till en resa nästa vår. Hennes fråga var nu; Vad kan man investera pengarna i de närmsta sex månaderna för att få ut en go avkastning men med låg risk? Ska ja sätta in allting på ett sparkonto eller köpa aktier eller fonder för dom istället? Eftersom sex månader är en väldigt kort period att investera på innan man behöver ta ut pengarna sa jag att det säkraste för henne nog är att spara på konto. Då hon inte är villig att ta risken att förlora något (regel nr 1 är väll ändå att aldrig investera något man inte har råd att förlora?). Det stack givetvis lite i hjärtat när jag uttalade dessa ord eftersom ~9.000x6=54.000kr. Femtiofyra tusen kan man ju tjäna ganska fin avkastning på.. Någon som har ett annat svar på min väninnas fråga?

Ett alternativ hade ju annars varit att spara hälften varje månad på sparkonto och hälften på aktier. Men då hade den investerade summan halverats vilket kanske inte hade gett nån direkt nämnvärd vinst ändå. Om det var mina pengar hade jag personligen gått in me allt i aktier och sen skitit i resan. Så tragisk är jag.


lördag 16 augusti 2008

Personlig investeringsstrategi

Regel nr 1. Följ alltid reglerna! Så lyder den hårdaste regeln i många människors investeringsstrategi. Och det är väll, i sanningens namn, inte så svårt att förstå varför. Denna punkt brukar nämligen innebära att man bestämt att man skall spara en ofantligt stor del av sin inkomst varje månad, leva på luft och kranvatten och givetvis göra investeringar som slår index varje år. Jag och regler har däremot aldrig varit särskilt förtjusta i varandra varför min nuvarande investeringsstrategi inte innefattar att alltid följa reglerna (idiotiskt att inte försöka, eller helt enkelt geni(t)alt att inse sina begränsningar?). Då en nedplitad personlig investeringsstrategi har efterfrågats tänkte jag åtminstone skriva ner några av de riktlinjer jag använder mig av i praktiken.


1. Handlar bara med aktier på dom nordiska börserna av den enkla anledningen att ja inte anser mig behärska tekniken att hantera ett större nyhetsflöde än så än så länge. Som den självlärda amatör jag är. När ja i framtiden fått fast jobb vill ja även lära mig att handla med derivat men för att inte ”spela bort” (hatar egentligen när folk säger att man spelar på börsen) det ja får in krävs nog en längre tids övning innan man går in med större pengar.

2. 50/50 långt vs kort. Försöker använda en del av det investerade till långa ”säkra” investeringar och den resterande delen till att köpa och sälja lite hur som helst för att plocka snabba vinster. Det senare ökar ju risknivån en aning men det tycker inte jag gör något (så länge man tjänar på sina trades).

3. Stockpicking. Har man pyttelitet kapital kan man inte köpa allt man vill ha.

4. Alltid köpa och sälja i hela börsposter. För att hålla nere courtagen och få ordrar att gå till avslut snabbare.

5. Inga fonder. Motivering: boooooring... och köp och sälj tar ju dagar och år innan dom går igenom. Mycket skit kan hända på två dagar. Dessutom kan gyllene tillfällen dyka upp där man vill köpa av något annat men tyvärr så är pengarna låsta i minst två dagar till.

6. Utvärdera när det går fel. Leta fel när det går rätt. En investering som ger 30% avkastning på ett år räknar jag som dålig eller i alla fall ”inte bra nog” om man hyfsat lätt kunde fixat 40% avkastning genom en annan.

Eftersom ja är långt ifrån fullärd, om man nu någonsin blir det, så har jag helt enkelt inte lyckats sammanställa en fullständig strategi som jag tycker är bra ännu. Den är under konstant utveckling.

tisdag 12 augusti 2008

Vit- .vs. Svart-Taxi

Hmm, blev inget köp i ework i måndags morse för ja kom hem från krogen tre timmar tidigare och låg och sov när börsen öppna. Men på eftermiddagen när dess kurs gick ner igen köpte ja lite till på 35,50kr då rapporten va ungefär så fin som väntat. Kan tänka mig att köpa mer om den går ner mycket.

Anyway. Eftersom vi va ute på en nattklubb vid smögen i söndags kväll tog vi buss hem på morgonen och sedan taxi från vår stads centralstation hem till våra sängar. Mycket trevlig kväll tills denna tidpunkt ungefär då en av tjejerna muppa ur totalt. Taxiföraren förklarade att han inte kunde logga in på taxametern ännu pga dygnsvila bla bla så ja sa fine och deala till oss en resa hem till alla vi fyras olika ställen för 150spänn. Billigt och bra. En tjej som var med som ja inte känner särskilt väl var dock tvungen att peta ur sig "-vadå så du vill bara köra oss svart alltså". Taxichaffören förklarade lugnt och stilla att han skulle skriva in det sen när han börjar sitt morgonpass och påpekade dessutom att han redan vart sjysst och stått och väntat på oss i 10 minuter då bussen var försenad. Tjejen i fråga va uppenbarligen tvungen att provocera honom lite till tills han snabbt ringde en annan ledig bil som fick köra oss. Med rullande taxameter istället för förbestämt pris. Resans pris stannade då på 280kronor istället för 150kr. Och ja kanske bör tillägga att det var vår stads vanliga taxibolag med licensierade förare som vi åkt med hundra gånger förr. Ja skiter så klart i dom extra kronorna det blev men va FAN.. Vissa folk har ju noll koll på hur man ska handskas med pengar. "Öööh vahettere ska vi köpa en billig och snabb taxiresa eller ska vi köpa en dyr som tar längre tid, hm inte fan vet ja"..

Hmm ja.. orka va tappad typ..

fredag 8 augusti 2008

eWork köp

Fick bara igenom ett litet köp av ework igår på 35,40kr. La köp för idag på 35,00 och 34,50 men tyvärr har jag jobbat hela börsens öppettid idag och därför inte kunnat ändra köpkurs till en högre då den stigit ytterligare nu.

På måndag släpps rapporten. Klockan tio över nio på morgonen har jag förhoppningsvis fått igenom köp för resten av de ja har ledigt att köpa för.

Trevlig helg!

torsdag 7 augusti 2008

eWork Scandinavia AB

Fick tillbaka 5000kr på skatten idag. Det var ju kul för mig. Mitt nästa projekt är att gå in i eWork. Jag har redan tidigare än bolagets börsnotering kikat på företaget men inte kännt att det finns möjlighet för ett ordentligt lyft av kursen förens nu. eWork är en konsultmäklare och bolaget har 30.000 specialiserade konsulter i sitt internationella nätverk med fokus på områdena IT, telekom, teknik och versamhetsutveckling. Dom har ramavtal med företag som Nordea, Scania, TeliaSonera, OMX, FMV, Statskontoret Alecta, Scania, IBM, SEB och Swedbank. Företaget har idag 1400 konsulter på uppdrag i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Under våren har företaget lanserat ett nytt affärsområde som ska mäkla verksamhetskonsulter.

eWork, "Nordens ledande konsultmäklare", kom på andra plats i listan över Årets Snabbväxare i Sverige. eWork har haft en genomsnittlig årlig tillväxt på 112.5 procent under de senaste sju åren och är sedan den 22 maj i år noterat på OMX First North. Listan över Årets Snabbväxare tas fram av Ahrens & Partner.
- Att vi med en andra placering är med bland Årets Snabbväxare är ytterligare en positiv händelse kring eWork. Vi gläds både över att vår tillväxt fortsätter och att eWork som nytt börsbolag tagits emot så väl av marknaden, säger Clas Ruthberg, eWorks vd.

Ja tycker vd:ns uttalade e lite roligt. Noteringen skedde 22 maj på runt 38-40kr och sedan dess har det bara gått utför. Senaste veckan har kursen legat mellan 33-34kr. Väl mottaget var väll ändå att ta i? eWorks delårsrapport för januari - juni 2008 presenteras måndag den 11 augusti. Ja planerar att gå in snarast (har lagt köp på 35,10kr) fast behåller en del då kursen e lite dyr just idag. *rynkar på näsan och är småläning*


Lekstuga

Varför varför varför ska man vela så. Köpordern på 3bp Eos Russia gick igenom igår på 53,00kr och tanken var ju att eftermiddagens oljelagerstatistik skulle ge den en liten rekyl uppåt. Men nyheten som kom var givetvis negativ för min del så ja sålde av dom idag på 53,25kr. Idag är det alltså istället Eos Russia man ska köpa om man vill tjäna pengar. Eftersom min säljförmåga, på gårdagens sälj, för miljonte gången prickade fel.

onsdag 6 augusti 2008

Långsiktig my ass

Råkade precis sälja av mina Ncc till kursen 88,50kr med en vinst på 10% hehehe, shit pommfritt ja lyckades äga dom hela 12 dagar! Måste va nått slags personligt rekord... 8I

Näe det blev inget långsiktigt ägande där heller.. Men men, nån gång i framtiden då ska ja iaf klara av det där med att inte pilla för mycket. Har nu istället lagt in en köporder på 3börsposter EOS Russia på årslägstakursen 53,00kr. I skrivande stund ligger den bara 50 öre över. Om ordern går igenom idag så är tanken att det ska bli en hyfsat kortsiktig affär det me. En dag eller en vecka eller två kanske. EOS Russia känns lite (eller mycket) som ett wild card just nu eftersom oljepriset är extremt opålitligt men ett årslägsta är alltid ett årslägsta. Ja gillar årslägsta.

Så vill ni tjäna pengar är det förmodligen Ncc ni ska köpa idag. Historien förtäljer nämligen om att ja suger stenhårt på att avgöra när det är säljläge.

So long!


tisdag 5 augusti 2008

Välgörenhet = hyckleri..?

Idag är min portfölj värd ca 37.000kr. Det är pengar som jag egentligen kan leva utan. Ändå gör jag ett aktivt val att behålla dom istället för att till exempel skänka dom till mer behövande människor som lever i sjuk- och fattigdom. Indirekt kan man alltså säga att jag tycker att det är viktigare att jag får köpa och sälja aktier än att en grupp barn i något fattigt land får ordentlig sjukvård. Eller mat i magen. Eller utbildning som förmodligen kan leda hon/han in på ett bättre liv. Tycker ni att jag är känslokall? Borde jag ha dåligt samvete för att jag är så egoistisk?

Som tur är skänker gissningsvis en större del av vår befolkning pengar till andra människogrupper i nöd. Vissa kanske skänker en hundralapp eller två i månaden till cancerfonden, BRIS eller läkare utan gränser. Man kanske köper lite träd i regnskogen eller skänker en liten slant till ett vaccinationsprojekt för kvinnor på afrikas västkust. Tycker ni nu att dessa människor som skänker pengar är givmilda och omtänksamma?

Poängen jag vill komma till är att hela tankeloppet bakom att skänka pengar till välgörenhet är så otroligt motsägelsefullt. En person som tjänar 25.000kr netto i månaden kanske skänker 200kr i månaden. Kvar finns alltså 24.800kr för denna person att konsumera eller investera efter behag. Tycker ni nu fortfarande att denna människa som skänker pengar är givmild och omtänksam? Eller är den rent av känslokall och egoistisk som behåller så mycket pengar själv när den kunde hjälp så många andra människor? Och säg att en annan person tjänar 10.000kr netto och skänker 200kr i månaden. Kvar finns då alltså 9.800kr för denna person att leva upp. Är båda personer då lika givmilda av sig eller är låginkomsttagaren genast en mycket omtänksammare person än den med högre inkomst? Eller är det helt enkelt så att de båda ville köpa sig lite behagligare samvete..?

Nu kan jag ju hävda att eftersom jag betalar skatt och en del av Sveriges skatter går till bidrag till fattiga länder så skänker jag ju visst pengar till välgörenhet. Va bra, betyder det rent regelmässigt att jag inte bör anses ha dåligt samvete eftersom ja faktiskt visst bidrar till välgörenhet? Enligt min mening är välgörenhet rent hyckleri. Man har massa pengar själv, och så skänker man bort en liten struntsumma för att man ska känna sig som en bra och snäll människa och sen har man ändå massa pengar kvar. Frågan blir ju då om man istället inte skänker pengar till välgörenhet, är det verkligen bättre än att va en hycklare?

Slutsatsen måste väll ändå vara att alla pengar som vi skänker till välgörenhet faktiskt är bra.
Trots att det är hyckleri…



lördag 2 augusti 2008

Lite kuriosa

Dan Zanger är placeraren som innehar det officiella världsrekordet i avkastning på kortast tid med 164,000 procent inom loppet av 18 månader. Han ökade från 11,000 till 18 miljoner. Dan Zanger tillämpar teknisk analys (snarare än fundamental analys).